- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 60
- STOB recept
- Porce: 8.00
Připravte si oblíbené čokoládové brownies ve zdravějším kabátku! Oproti klasické variantě obsahuje poloviční množství tuku a energie a chuťově vás rozhodně nezklame! Jedna porce odpovídá menšímu kousku o váze cca 65 g. Brownies může být skvělou svačinkou i snídaní, v případě snídaně si můžete dopřát trochu větší množství a ideálně doplnit například ještě bílý jogurt, tvaroh nebo sklenici kefíru. Hmotnost hotového pokrmu: 510 g, jedna porce cca 65 g, en. hodnota na 100 g: 1080 kJ
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Olej řepkový | 25 |
Kakao Holandské (v suchém stavu) | 15 |
Kypřící prášek do pečiva | 5 |
Mouka pšeničná celozrnná | 50 |
Cukr třtinový hnědý | 20 |
Čokoláda hořká 50 % průměr | 100 |
Vejce celé (syrové) | 110 |
Řepa červená | 250 |
Energetická hodnota celkem: 5541 kJ
Bílkoviny (g): 33,
Tuky (g): 69,
Sacharidy (g): 137,
SAFA (g): 25,
Cukry (g): 88,
Vláknina (g): 21,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 693 kJ
Bílkoviny (g): 4.1, Tuky (g): 8.6, Sacharidy (g): 17.1, SAFA (g): 3.1, Cukry (g): 11, Vláknina (g): 2.6, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
Množství ingrediencí odpovídá malé formě. Řepu nastrouháme na jemno (pro jemnější chuť ji můžeme předem uvařit nebo upéct, ale lze využít i syrovou). Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni. V míse si smícháme všechny sypké ingredience (mouku, cukr, kypřící prášek, kakao a špetku soli). Řepu smícháme s vejci, olejem a rozpuštěnou čokoládou, postupně smícháme i se sypkými ingrediencemi. Formu si vyložíme pečícím papírem a vlijeme těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C cca 40 minut. Brownies by mělo zůstat hezky vláčné.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.